De verrukte ‘Oooh’s’ klinken door de ruimte wanneer de appeltaart wordt aangekondigd voor later op de avond. We zitten tijdens dit Odensecafé met 60 aanwezigen bij het Appeltaartconcert, georganiseerd door Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) samen met Alzheimer Nederland regio Haaglanden in het Van Ommerenpark.

Het Odensecafé is een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en andere belangstellenden. Tijdens het Odensecafé worden lastige thema’s besproken, maar er wordt ook genoten van klassieke muziek. Het programma begint met een muzikaal optreden van Martin Kaaij op de gitaar en Eline van Esch op de fluit, wellicht bij u bekend van het Residentie Orkest. Martin kondigt elk stuk met een verhaal aan en omschrijft het gevoel dat de schrijver gehad moet hebben. “Dit stuk is bestemd voor de huiskamer, net zoals hoe wij hier nu zitten voelt dit ook huiselijk aan.” En bij het volgende stuk van Piazzolla; “Wij zitten hier in een Argentijns café in de jaren ‘30”

De aanwezigen luisteren aandachtig naar de stukken van Schubert en Piazzolla en in mijn ooghoek zie ik een man met zijn voeten meebewegen op de maat van de muziek. Je zou het bijna dansen kunnen noemen. Na het laatste stuk wordt gevraagd wat het publiek ervan vond. “Geweldig”, “genoten”.

Aansluitend wordt een interview gehouden door de Consulent Mantelzorg van SMOW, Monique de Ruiter, met de gastspreker Dr. Dorothea Touwen. Zij is specialist op het gebied van de ethiek en recht van de gezondheidszorg. Zeer moeilijke kwesties komen aan bod. Er zijn talloze ethische dilemma’s waarmee mensen worstelen in hun zorg voor iemand met dementie, zoals de vraag of je de autosleutels van je vader kan afpakken als het rijden niet meer gaat. Dr. Touwen spreekt op een zeer begrijpelijke manier over zaken die haast niet te bevatten zijn. De omgeving van een persoon met dementie kan zich schuldig voelen wanneer deze beslissingen moet maken die de persoon op dat moment niet wilt. De auto verkopen of naar een verzorgingstehuis verhuizen betekent een deel van zijn onafhankelijkheid inleveren, maar wanneer het niet anders gaat is men genoodzaakt dit toch te doen. Dr. Dorothea Touwen geeft als advies: voel je niet schuldig, want daar heeft niemand baat bij. Toon elkaar begrip en geen verwijt. Bespreek de zaken openlijk en heb het beste met elkaar voor. Maak de afweging; wat is hier het goede om te doen? En voor de personen met (beginnende) dementie; bespreek uw zorgen, praat er over met de omgeving en vind een manier om het te accepteren en hulp aan te nemen.

“Je moet het je omgeving vertellen zolang je het nog kunt, wat je overkomt en wat je wilt. En niet je ervoor schamen om erover te praten.” – Dr. Dorothea Touwen

“Ik vind het heel bijzonder. Alles wat Dr. Touwen aankaart vertelt zij op een manier dat iedereen het begrijpt. De onderwerpen die aan bod komen, zoals het afnemen van de autosleutels, zijn zeer relevant. Ze is zeker een ervaren deskundige” aldus Nel van Sluijs, gepensioneerd wijkverpleegster.

Dr. Touwen haalt voorbeelden uit haar werkveld aan, maar ook voorbeelden uit haar persoonlijke leven en hoe zij omgaat met de zorg voor haar vader. De aanwezigen hebben de tijd om haar vol op vragen te stellen, en daar maken zij goed gebruik van. Na afloop komen een aantal aanwezigen nog naar voren om een praatje te maken en haar te bedanken voor haar tijd en advies.

Het Odensecafé wordt 3 keer per jaar georganiseerd Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) samen met Alzheimer Nederland regio Haaglanden. Het volgende Odensecafé zal plaatsvinden op 17 oktober. Toegang is gratis voor alle belanghebbenden.

Foto: Pauline van Rees

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.