Een zelfstandig onderdeel van SMOW zijn de Wassenaarse Vakantiekampen (WVK). Al 46 jaar op rij worden jaarlijks een vakantieweek georganiseerd in een bosrijke omgeving in Leusden. Het gaat om een zorgeloze vakantie voor kinderen uit Wassenaar en Voorschoten in de leeftijd van 6- 12 jaar.

Hoe wordt het georganiseerd?
De vakantieweek voor circa 30 kinderen verloopt via een goed uitgedacht draaiboek met veel aandacht voor sport en spel. Ook is er een thema waar elke dag naar wordt verwezen. De begeleiding bestaat uit een groep van 10 vrijwilligers, variërend van 20 tot 60+ jaar, allemaal oud-vakantiekampdeelnemers. Een aantal van hen heeft ervaring met jongerenwerk.

Wat is het doel van het kamp?
Hoewel het kamp als doel heeft om vakantie mogelijk te maken voor kinderen van ouders met een kleine beurs, staat het kamp open voor alle kinderen ongeacht afkomst of draagkracht van ouders of afkomst en uit de eerdergenoemde gemeenten. Kinderen worden er zelfstandiger van. Vaak zijn zowel ouders als kinderen na deelname enthousiast: een week met een groep optrekken is goed voor het zelfvertrouwen van een kind. Ook mag de telefoon niet mee, en deze wordt dan vaak niet gemist.

Zorgvuldige aanpak
Nieuwe inschrijvers krijgen voorafgaand aan het vakantiekamp een bezoek aan huis van één van de begeleiders, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de vakantieweek. Sommige kinderen hebben een zogeheten ‘rugzakje’ of speciale zorg of aandacht nodig en de begeleiding heeft de informatie één op één van de ouders/verzorgers meegekregen. Dat vinden zij heel belangrijk!

Elk kind krijgt een groepsbegeleider die in contact staat met het kind en het tijdens de vakantie volgt. En dagelijks wordt de dag geëvalueerd en worden bijzonderheden over de kinderen doorgenomen. Zo kan de leiding goed rekening houden met hoe het met een kind gaat. Ouders blijven goed op de hoogte van de belevenissen van hun kind, want zij kunnen dagelijkse nieuwtjes volgen via een Facebookpagina (waar vooraf uiteraard toestemming voor is gevraagd bij de ouders).

Resultaat
Heel vaak zijn kinderen er even helemaal uit en wordt het doel van de Wassenaarse Vakantiekampen – een zorgeloze vakantie waar een kind met plezier op terugkijkt – zonder meer bereikt. Dat blijkt ook uit de brieven die de kinderen naar huis sturen: “de leiding is top” en “het kamp is superleuk!” zijn zomaar wat citaten uit de brieven.

Kosten: deelname aan het kamp kost 130 euro per kind (kamp 2024) en de vroege aanmelders (vóór 1 januari 2024) gaan voor 120, euro mee.

Kijk hier een introductie van het thema van 2023 ‘Het Kompas en de vier rijken in de vier windstreken” waar een val van het kompas tot een grote chaos in de wereld brengt. Zouden de kinderen dit in een week weten te fixen?

Introductiefilm 2023 Het Kompas – YouTube

Meer informatie is te krijgen via: wvk.info@gmail.com

Facebook: wassenaarsevakantiekampen

Nicky: 06-12573261

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.