Hulp bij geldzaken is meer nodig dan ooit. Hulp bij het voorkomen van een hoge energierekening ook. Alle instanties in Wassenaar die mensen helpen met hun financiën, willen méér doen om te voorkomen dat de inwoners van Wassenaar in de kou komen te zitten. Op donderdag 13 oktober organiseerde de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) een geslaagde werkconferentie over dit onderwerp.

Onderwerp van gesprek was het voorkomen van financiële problemen voor mensen als gevolg van de hoge inflatie en de gestegen energiekosten. Er is veel betrokkenheid bij de medewerkers van diverse organisaties om te voorkomen dat financiële problemen erger worden. Mensen kunnen nu al terecht bij SMOW voor vragen over financiële steun of om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij het aanvragen van energietoeslag. Het aantal mensen dat een aanvraag doet is bijna met een derde gestegen.  Verder was het Steunfonds van SMOW ook vertegenwoordigd, net als de woningbouwstichtingen, de gemeente, Kwadraad, MEE, de Stille kracht en de diaconie van Protestantse kerken en de Rotary waren aanwezig om na te denken wat er meer mogelijk is. De Landelijke partij Geldfit Zakelijk wist te duiden dat incassobureaus overal in Wassenaar actief zijn, en dat de hoge energiekosten naar verwachting in ons hele dorp hard zullen aankomen.

De gemeente gaf een toelichting op de maatregelen van de overheid – maar lang niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Zo is er een voorbeeld van een  alleenstaande moeder met een 14 jarige dochter die met een nettoloon van €1299 voor een werkweek van 32 uur net boven de 120% grens uitkomt.

Dat maakte dat de fondsen van Wassenaar ook graag méér willen doen om de ergste nood te leningen. SMOW zal hen binnenkort een voorstel doen voor concrete hulp. Verder zal de communicatie over de hulp worden verbeterd en komen er avonden in de buurtcentra hoe de energierekening zo laag mogelijk kan blijven.


Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.