In een bijna volle zaal van de Warenar genoten dinsdag 28 maart zo’n 180 mensen van het optreden van Fay Claassen tijden het Odensecafé. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren stijgen en het concert had als doel het begrip over de ziekte in Wassenaar te vergroten.

“Als naar aanleiding van deze avond meer mensen praten over dementie en het een bespreekbaar onderwerp wordt, dan is deze avond geslaagd”, aldus Aisia Okma, Directeur- Bestuurder van de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) en Alzheimer Nederland regio Den Haag en deze avond is mogelijk gemaakt door de steun van Fonds Wassenaar, Fonds 1818 en de Rotary.

SMOW probeert kennis te verspreiden over dementie en hoe mantelzorgers hiermee om moeten gaan. Zo kunnen mantelzorgers een gesprek aangaan met mantelzorgconsulent Monique de ruiter, of naar aan van de mantelzorgcafés van SMOW komen. Ook wordt er een cursus gegeven omgaan met dementie, zijn er wandelingen met casemanagers en voorlichting over belastingzaken en mantelzorg. Als het gaat om dementie werkt de stichting samen met casemanagers van SWZ, Van Ommerenpark en Florence. 

Ook aanwezig op deze avond waren burgemeester de Lange en wethouders Bloemendaal en Zoutendijk. Volgens Wethouder Bloemendaal is het belang van het Odensecafé dat we op deze manier met elkaar, met alle organisaties en vrijwilligers die zich bezighouden met dementie, laten zien dat we voor een grote opgave staan. ‘Maar met een goede samenwerking met alle partijen, ben ik ervan overtuigd dat dit gaat lukken.’

Hoogtepunt van de avond is natuurlijk het optreden van Fay Claassen. Fay is een bijzondere artiest, die internationaal doorgebroken is. Claassen is ook ervaringsdeskundige omdat zij jarenlang voor haar vader gezorgd die een vorm van dementie had. Ze vertelt dat de band met haar vader beter is geworden tijdens het ziekteproces, dat tien jaar heeft geduurd. ‘Ik begreep mijn vader eigenlijk altijd, ook toen hij niet meer duidelijk kon praten. Dat kon ik zien aan zijn lichaamstaal. Maar het is ook niet altijd heel belangrijk om precies te begrijpen wat hij bedoelde. Ik wist wat hij zei, ook al gebruikte hij niet meer precies de juiste woorden. Op die momenten was een gezamenlijk instemmend gevoel hebben belangrijker, dan het precies verstaan. Het gevoel van delen is op zo’n moment belangrijk’, aldus Claassen.

De gemeente Wassenaar heeft in het coalitieakkoord opgenomen Wassenaar dementievriendelijk te maken. Wethouder Bloemendaal geeft aan dat de gemeente dat niet alleen kan. Hij wil dan ook graag samen met SMOW hiervoor een plan maken. Aisia Okma benadrukt het belang van het betrekken van alle partijen die zich met dementie bezighouden. ‘Als hier concrete plannen uitkomen, dan ga ik me daarvoor hard maken’, besluit wethouder Bloemendaal.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.