Afgelopen weekend bestond ANWB Automaatje Wassenaar 2 jaar. Na een valse start door corona in 2020, vond september 2021 de allereerste rit met Automaatje plaats. Nu 2 jaar later en 606 ritjes verder, kunnen we met recht spreken van een groot succes. Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) krijgt veel positieve reacties van mensen die gebruik maken van deze service. Ook steeds meer mensen weten SMOW te vinden. Veel Wassenaarders zijn blij met Automaatje omdat het helpt bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven.

ANWB Automaatje Wassenaar, is opgezet om onze minder mobiele plaatsgenoten, voor wie het niet haalbaar is om met het openbaar vervoer of de taxi te gaan, te ondersteunen. Het project wordt gecoördineerd door SMOW, in samenwerking met de ANWB en de Gemeente Wassenaar. Dankzij Automaatje is het makkelijker om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. De naam zegt het al ‘Auto’ om van A naar B te komen en ‘Maatje’ om sociaal betrokken te blijven. “We roepen de inwoners die een taxi kunnen betalen, op om geen gebruik te maken van Automaatje. Het is echt bedoeld voor mensen die anders niet naar vrienden of familie, of op uitje kunnen gaan”, zegt Aisia Okma, Directeur SMOW.

Wat is het geheim van het succes van Automaatje?

“Dit succes zou niet mogelijk geweest zijn zonder onze vrijwilligers. We zijn enorm blij met, en trots op onze samenwerking met deze trouwe groep chauffeurs”, aldus Vanessa van Spronssen projectcoördinator Automaatje Wassenaar. Chauffeurs hebben graag wat over voor de inwoners in een kwetsbare positie. Ook geven zij aan, dat als zij later in dezelfde situatie komen te zitten, ze hopen zelf ook geholpen te worden. Op de vraag, wat is een leuke gebeurtenis die is bijgebleven tijdens een rit, antwoordde een van de chauffeurs: ”Dat we door file een heel eind om moesten rijden en dwars door de Haagsche binnenstad moesten en dat mevrouw daar enorm van genoten heeft”. Hieruit blijkt wel, dat het niet alleen gaat om van A naar B te komen, maar ook om mensen uit een isolement te halen. 

Van Spronssen: “We weten, dat we nog niet alle mensen hebben bereikt die van deze service gebruik zouden kunnen maken. Maar dat zouden we wel graag willen. Dus komt u niet meer vaak buiten de deur, omdat u door lichamelijke beperkingen niet meer in staat bent met het openbaar vervoer te reizen of omdat u door financiële redenen niet in staat bent een taxi te betalen, neemt u dan contact op met SMOW 070-5112226 dan gaan we samen kijken wat we voor u kunnen betekenen”.

Aisia Okma, directeur SMOW en Vanessa van Spronssen, projectcoördinator Automaatje SMOW

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.