Goed nieuws! Het blijkt dat naar mate je ouder wordt, je ook steeds gelukkiger wordt. Je weet namelijk beter wat je wilt en je durft ook meer. Helaas gaat dit echter gepaard met lichamelijke gebreken en uiterlijk verval. Daarom is Wies Verbeek – ‘healthy aging’ journalist op zoek gegaan naar antwoorden. Je moet niet jong willen blijven, zegt Wies, maar juist gezond en leuk ouder willen worden. Want na je pensioen hou je tijd over en die wil je vullen met leuke activiteiten waar je blij van wordt. 

In het kader van het project Ouder met Power organiseerde Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) en Fit in Wassenaar op donderdag 22 februari een interactieve lezing van Wies Verbeek over ’n Beetje Leuk Ouder Worden in theater de Warenar. De avond werd gestart met gezellige livemuziek van gitarist-zanger Kees Kingsize, Haagse Swing en Blueslegende en Evert Willemstijn. De ongeveer 100 aanwezigen in de zaal, die de storm en regen getrotseerd hebben, zingen en klappen mee op de muziek. Na een optreden van een half uur vol Swing en Blues hitjes en zelfs een optreden door SMOW-coördinator en zangeres Angélique Verweij kregen we te horen hoe we ’n Beetje Leuk Ouder kunnen Worden. Wies Verbeek kwam met allerlei onverwachte tips en tricks.  

“Wat voor fysieke activiteiten doe jij nog?” vraagt Wies aan het publiek. De een noemt sport, de ander de dagelijkse fietsrit naar werk. “Ik wandel elke dag met de hond en ik loop in huis vaak de trap op en neer.” Juist! Daar zit het hem in, gedurende de dagelijkse activiteiten in en om het huis valt veel winst te behalen voor je gezondheid. We moeten minder lang zitten om langer gezond te blijven. En: strek je rug, ga elke dag een minuut of 5 tot 10 op de grond liggen met een yogastrip of opgerolde handdoek onder je ruggenwervel, je blijft namelijk zo jong als dat je rug soepel is. Ook over voeding gaf Wies Verbeek tips. De helft van de mensen boven de 50 eet veel te weinig eiwitten, terwijl dit nodig is voor spierbehoud. En eet witlof, een groente boordevol prebiotica, dat zijn gezonde vezels. 

Zingeving is ook erg belangrijk, vooral na je pensioen, blijf je brein prikkelen en onderhoud je contacten. Blijf je nuttig voelen, ga vrijwilligerswerk doen. En wat enorm belangrijk is: neem een positieve instelling in tegenover het ouder worden. Een positief zelfbeeld draagt bij aan een betere gezondheid. Stress is funest.  
De adviezen over leuk ouder worden klinken vooral als adviezen over gezond ouder worden. Maar volgens Wies is het echt van groot belang om lichamelijk gezond te zijn om actief te kunnen blijven, met je kleinkinderen te kunnen voetballen en mentaal bij te blijven. 
 
De volgende lezing van Ouder met Power georganiseerd door SMOW is op 28 mei a.s. 
Mocht je na het lezen van dit artikel eventueel interesse hebben in vrijwilligerswerk bij SMOW, meld je bij info@smowassenaar.nl of bel 0705112226 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2556-01-low-1.jpg
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.