Regelmatig organiseert Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) informatieve bijeenkomsten in een van de drie ontmoetingspunten: De Peppel, De Oosthof en De Plataan. Half mei was de workshop ‘Gezond met minder geld’, een interactieve en gezellige bijeenkomst waarin diëtist Valerie van der Burg haarfijn uitlegde wat de verleidingen zoal zijn en hoe we betere en vooral goedkopere keuzes kunnen maken.

Discussies

De workshop begon met vragen met mooie discussies tot gevolg. Want welk cijfer geef ik mezelf voor voeding? En voor omgaan met geld? Daarbij werden vragen geformuleerd aan Valerie waarop de deelnemers graag antwoord wilden krijgen. “Als ik moe ben, lap ik de voedingsregels weleens aan mijn laars, hoe kan ik dat voorkomen?” of “Wat heb ik eigenlijk dagelijks nodig?” De diëtist wist overal antwoord op.

Quizzen

Een quiz daagde de gasten uit en de goede antwoorden, beloond met een heerlijk tomaatje, werden voorzien van vele tips. “Tegenwoordig raadt het voedingscentrum aan om dagelijks 250 gram groente te eten. Dat was voorheen 200 gram. Koop vooral seizoensgroente, bereid er veel van en vries een gedeelte in. Als je dan moe bent en geen zin hebt om boodschappen te doen, heb je altijd wat in de vriezer liggen!”, “Van volkoren producten zit je sneller vol en daar heb je dus minder van nodig” en “vlees is het duurste stukje van de maaltijd, vervang het een paar keer in de week door peulvruchten als witte-, kidney- of chilibonen” waren een aantal tips. De meest interessante was toch wel: “Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een gratis kopje koffie in de supermarkt drinken, gemiddeld 10 euro meer uitgeven aan hun boodschappen! Ze zitten stil, zien de aanbiedingen en de mandjes van anderen en kopen dan producten die ze niet nodig hebben of niet bedacht hadden. Ga daarom altijd met een lijstje naar de supermarkt en zorg dat je geen honger of zin in koffie hebt!”

Tips en trucs

Het werd een hele leuke, interessante middag waarin ook onderling goede ideeën werden uitgewisseld. “Ik mix olijfolie met zonnebloemolie om in te bakken” en “filterkoffie is goedkoper dan al die cupjes” en “doe de grote boodschappen maximaal één keer per week”, waren een aantal slimme trucs.

Smaaktest

Met een smaaktest werd de leerzame middag afgesloten. En wat bleek? B-merken zijn aanzienlijk goedkoper dan de zogenoemde A-merken en veel mensen proeven het verschil absoluut niet!

Workshops

Houd de website van SMOW, de krant en de bijlage Zorg voor Morgen in de gaten voor de vele (gratis!) workshops die worden aangeboden, want deze middagen zijn echt de moeite waard!

Foto: Patrick Kop

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.