Op 30 september organiseerde Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) een geslaagde rollatorcheck, in samenwerking met Vegro en fysiotherapeute Sandra Ruitenbeek. De bijeenkomst trok vijf deelnemers en bood hen praktische tips en persoonlijk advies over het juiste gebruik van een rollator.

Het belang van de juiste rollator

Een van de deelneemsters deelde haar ervaring met een rollator die ze van haar dochter had gekregen, gekocht bij de Aldi en zelf in elkaar gezet. Helaas bleek deze niet goed afgesteld en liep hij scheef, wat haar veel ongemak opleverde. Dit onderstreepte meteen hoe belangrijk het is om een rollator te hebben die bij je past.

Sandra benadrukte dat de juiste hoogte, goede remmen en stevige wielen essentieel zijn voor veiligheid en comfort. “Net zoals je een goede fiets kiest, moet je ook kritisch kijken bij de keuze van een rollator,” zei ze. Te harde wielen kunnen bijvoorbeeld voor trillingen zorgen, wat leidt tot slijtage en loszittende onderdelen.

Praktisch gebruik

Een van de deelnemers vertelde hoe hij een rollator begon te gebruiken toen zijn evenwicht minder werd. “Ik voelde me direct veiliger,” vertelde hij. Sandra adviseerde de deelnemers om ervoor te zorgen dat de ellebogen licht gebogen zijn bij het lopen en dat ze tussen de achterwielen lopen voor optimale ondersteuning. Ook is het belangrijk dat de parkeerrem goed functioneert wanneer je even op de rollator wilt zitten, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen.

Veiligheid in huis

Tijdens de sessie werd ook besproken hoe valpartijen voorkomen kunnen worden, vooral binnenshuis. Losliggende vloerkleden en snoeren vormen vaak een risico. Buiten kunnen boomwortels of losse tegels gevaarlijk zijn, maar Sandra benadrukte dat fit blijven een belangrijke manier is om valpartijen te voorkomen. Dagelijkse beweging en spierversterkende oefeningen helpen daarbij.

Proefrijden en advies

De deelnemers kregen de kans om verschillende rollators van Vegro uit te proberen. Een deelneemster was verrast door het verschil: “Deze rollator loopt zo soepel en heeft fijne rubberen banden!” Daarnaast gaf Vegro tips zoals hoe je met je voet het voorwiel kunt optillen bij een drempel.

Saskia van Vegro wees de deelnemers erop dat ze altijd vrijblijvend langs kunnen komen in de winkel voor persoonlijk advies of om hun rollator te laten afstellen. En om fit te blijven is er nog plek bij Lekker bewegen met Tessa in de Peppel en in de Oosthof. 8 lessen voor 30 euro, gestart op 3 oktober, maar u kunt ook later instromen.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.