zelfstandigenloket Wassenaar

Hoe blijf je als kleine zelfstandige financieel overeind?

Hoe voorkom je schulden of grijp je in als die oplopen? Hier zijn vijf tips!*

1. Licht je financiën door

Het kan nooit kwaad om je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Vaak blijkt dan dat je ongemerkt en onnodig geld uitgeeft, bijvoorbeeld onnodige abonnementen, maaltijdboxen of loterijen. Probeer 10 procent van je maandelijkse inkomsten opzij te zetten als buffer voor onverwachte uitgaven.

2. Schaam je niet

Veel mensen vinden het moeilijk om over hun (dreigende) schulden te praten. Sommigen maken de associatie naar ‘eigen schuld’. Maar je kunt geheel buiten je schuld in de financiële problemen komen. Je hoeft je er niet voor te schamen als je hulp zoekt!

3. Wees niet koppig

Ondernemers geven niet graag toe dat ze er alleen niet meer uitkomen. Ze zijn trots en willen alles zelf doen. Ondernemers zijn vaak zó gehecht aan hun vrijheid en hun bedrijf dat ze het niet zien zitten om in loondienst te gaan. Toch is er soms geen andere oplossing, bijvoorbeeld wanneer je niet meer kunt sparen voor je pensioen. Het kan juist moedig zijn om met je bedrijf te stoppen.

4. Blijf aflossen

Leun niet achterover als je noodsteun van, bijvoorbeeld, de overheid hebt ontvangen. Los achterstallige betalingen af, anders worden de schulden alleen maar hoger. Probeer op een andere manier inkomen te genereren en bezuinig op je uitgaven. Zo kun je waar mogelijk je verplichtingen blijven nakomen.

5. Zoek tijdig hulp

Het is een misverstand dat je pas om hulp kunt vragen als je al in de schulden zit. Komen mijn inkomsten weer op het niveau van vóór de lockdown? Is mijn bedrijf wel levensvatbaar? Met dat soort vragen kun je nu al aankloppen bij het zelfstandigenloket in Wassenaar van Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW.) Zij kunnen je indien nodig ook doorverwijzen naar de gemeente of naar een vrijwilliger met kennis van zaken.

Meer informatie

Stuur een e-mail naar zelfstandigenloket@smowassenaar.nl. Bellen kan natuurlijk ook: 070 – 511 2226 (op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur) Wij helpen je graag verder!

zelfstandigenloket Wassenaar

Ben je ondernemer en heb je vragen? Kom naar het Zelfstandigenloket Wassenaar!

Ondernemen in coronatijd is moeilijk. Door de huidige maatregelen zitten veel ondernemers in zwaar weer. Daarom is Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW), in samenwerking met de ondernemersgroep Wassenaar en de gemeente, het Zelfstandigenloket Wassenaar gestart.

Bij dit loket kunnen ondernemers en zzp’ers terecht met tal van vragen. Welke landelijke en lokale regelingen zijn er? Welke noodsteun kan ik aanvragen? Kan ik op een andere manier geld verdienen? Kan ik mij omscholen of ergens tijdelijk aan de slag? Wat is het moment waarop ik een belangrijke keuze moet maken over het wel of niet doorgaan met mijn bedrijf? Maar ook vragen of zorgen over emotionele stress of de balans tussen werk en privé kunnen hier neergelegd worden.

Met een sociaal werker van SMOW worden de vragen geïnventariseerd en sommige zaken al meteen opgepakt. Indien er expertise nodig blijkt vanuit de ondernemersgroep Wassenaar (deze bestaat uit ervaren ondernemers die hun kennis en ervaring graag inzetten) of een ander partij dan wordt er gezamenlijk opgetrokken en kijken we met elkaar wat er gedaan kan worden. We werken met een mooie mix waardoor alle soorten vragen beantwoord kunnen worden!

Dus: ben je ondernemer in zwaar weer? Neem contact met ons op!

Vanwege de steeds wisselende coronamaatregelen kan het zijn dat het Zelfstandigenloket niet ‘live’ kan plaatsvinden, het contact verloopt dan via telefoon of beeldbellen.

Meer informatie

Bel naar SMOW op het telefoonnummer 070 - 511 2226 (dagelijks van 09:00 - 14:00) of mail naar: zelfstandigenloket@smowassenaar.nl