Portret van een vrijwilliger deel 5 mei 2021 Sandra4x3

Ik werd meteen enthousiast toen ik haar mocht interviewen. “Womanpower” dat is waar Sandra Meijer – alleenstaande moeder èn multitasker – voor staat.

Want, hoe combineer je dat alles allemaal met vrijwilligerswerk?

Ik zit tegenover Sandra aan de koffietafel en voel meteen een mensenmens, open, hartelijk en goedlachs.  Het ijs (eigenlijk was het er amper) is dan ook in een mum gebroken.

Sandra komt oorspronkelijk uit Den Haag waar ze in 1971 werd geboren maar woont bijna haar hele leven in Wassenaar.  Eerst aan de Rijksstraatweg en vervolgens in ons “Oostdorp” waar ze als kind opgroeide, naar school ging en nog steeds met veel plezier woont.

Als alleenstaande moeder van 2 jonge kinderen (thans 18 en 14 jaar) ging ze op zoek naar een bezigheid die haar de ruimte gaf voor de extra aandacht en verzorgingstijd die haar 2 jongens nodig hadden.  Die bezigheid vond ze in vrijwilligerswerk.  Eerst bij Blauw Zwart als teamleider en later via de Vrijwilligerscentrale bij “Amaliahof” waar ze diverse verzorgingstaken uitvoerde.

Toen haar vader ernstig ziek werd stopte ze met vrijwilligerswerk om zich volledig te richten op mantelzorg voor haar ouders.  Na het overlijden van haar vader nam ze een time-out. Maar lang stil zitten is niet aan haar besteed.  Sandra wilde weer als vrijwilliger aan de slag en een nieuwe uitdaging. Beide vond ze bij SMOW waar ze een van de meedenkers werd van het nieuwe vrijwilligersbeleid en als administratieve ondersteuner aan de slag ging.

Op mijn vraag wat vrijwilligerswerk voor haar betekent, antwoordt ze: “Vooral rust, rust brengen daar waar paniek ontstaat geeft mij rust. Het sociale contact, het samen doen, het mogen adviseren geeft positiviteit aan zowel vrijwilliger als klant.  En als tweede …  vrijheid: het vrijwilligerswerk biedt mij alle ruimte om de taken die ik moet uitvoeren creatief te combineren met mijn persoonlijke verantwoordelijkheden.”

Portret van een vrijwilliger deel 4 april 2021 Darien 4x3

Wat is er mooier dan een goed gesprek op en koude stormachtige lentedag.  Ik zit tegenover Darien Weiner aan de vergadertafel van SMOW in Wassenaar.

Een goed gesprek werd een boeiend gesprek want de 49-jarige Darien is een rustige, bescheiden man maar met een flinke koffer met levenservaringen opgedaan in binnen-en buitenland. Darien is Amerikaan – geboren in Los Angeles – en woont al zo’n 12 jaar met veel plezier in Wassenaar met zijn echtgenote en hun twee tieners van 11 en 14 jaar.

Op zijn 11de  jaar vertrok Darien met moeder en zus naar Frankrijk. Aansluitend woonden ze nog een poosje in Engeland.  Op zijn 15de vertrok hij op verkenning naar Israël en keerde op zijn 21ste terug naar de Verenigde Staten.  In dit laatste land studeerde hij Business Administration waar hij bij diverse grote accountantskantoren werkervaring opdeed.  Via omzwervingen belandde hij in Nederland waar hij zijn echtgenote ontmoette.  Zijn financiële achtergrond kwam goed van pas toen hij in de professionele poker wereld belandde, een bijzonder veeleisende en afwisselende omgeving waar hij zo’n 10 jaar werkzaam was.  Hij stapte eruit om zich volledig te wijden aan zijn gezin en nieuwe uitdagingen. Zo assisteert hij momenteel zijn echtgenote bij de activiteiten en de administratie van haar Chiropractie praktijk.  Wel blijft de financiële wereld - met name accountancy - lonken.

Tijdens de eerste lockdown borrelde in hem de behoefte om een steentje bij te dragen aan de Wassenaarse gemeenschap die hem zo heeft omarmd. Hij kwam in contact met SMOW waar hij nu met veel plezier de “vliegende keep” is.  Hij winkelt graag voor of met ouderen en bezorgt allerlei pakketjes voor medewerkers en vrijwilligers.  Hij geniet van deze wekelijkse sociale momenten die hem dichter bij onze gemeenschap brengen en hem de Nederlander nog beter leren kennen.

Het leven in Nederland bevalt hem goed.  Hij waardeert onze manier van leven, hij vindt Nederland een fijn land om kinderen met vrijheid op te voeden en je persoonlijk te ontwikkelen. Hij zegt over zijn beslissing om zich in Nederland te settelen: “De beste beslissing in mijn leven”.

Het jaar 2021 is het ‘Nationaal Jaar Vrijwillige inzet’!

foto artikel vrijwillige inzet

Dit jaar van waardering voor vrijwilligers wordt georganiseerd door de Nederlandse organisatie voor vrijwilligerswerk en de slogan luidt ‘Mensen maken Nederland’. SMOW sluit daar graag bij aan: ‘Mensen maken Wassenaar’, aldus Carla van den Berg, sociaal werker bij SMOW.

Maandelijks willen wij in de media een vrijwilliger van SMOW voor het voetlicht brengen want ze zijn zo ontzettend belangrijk voor de Wassenaarse samenleving”, aldus Mieke Ruigrok, directeur van de SMOW. “We hebben zo’n 150 mensen die via ons vrijwilligerswerk doen en die voor een groot verschil zorgen. Graag geven we deze vrijwilligers meer gezicht en natuurlijk hopen we dit jaar meer vrijwilligers aan te kunnen trekken. Want ze zijn, zeker in deze tijd, heel hard nodig. We gaan daar diverse acties voor uitzetten. Natuurlijk zijn onze eigen vrijwilligers de beste ambassadeurs, vandaar de artikelen in deze krant het komend jaar”.

“SMOW verleent ondersteuning op diverse fronten”, vervolgt Carla. “Zo hebben wij vele vrijwilligers die helpen bij de administratie en financiën, die ondersteunen bij het invullen van formulieren, die welzijnsvisites afleggen, die samen boodschappen doen, mantelzorgers helpen etc etc. Je zou kunnen zeggen: Voor ieder wat wils”.

“Wij willen als SMOW op een positieve manier aandacht geven aan de vrijwilligers. Dat doen wij enerzijds door beleid te maken en de organisatie op een gestructureerde wijze aan te pakken. En anderzijds door meer aandacht te besteden aan onze vrijwilligers en te horen hoe zij hun inzet ervaren en dat jaarlijks met hen te evalueren. De één vindt het prima om alleen met iemand te gaan wandelen en de ander wil ook graag contact hebben met andere vrijwilligers. Op die manier gaan wij nog meer lijn brengen in de organisatie en hopen we meer vrijwilligers aan ons te binden.”

“In september hebben wij daarvoor ‘meedenkers voor onze vrijwilligersaanpak’ gevraagd en hebben we vele goede tips gekregen”, vertelt Saskia van der Meer, ook één van de sociaal werkers. “Soms worden mensen bijvoorbeeld uit goede wil een beetje meegesleept in hun vrijwilligerswerk en wij zijn er dan om dat soort dingen te begeleiden zodat het werk leuk blijft.”

In de coronatijd heeft ook SMOW haar werkzaamheden moeten aanpassen. “We zijn veel meer online gaan doen”, vertelt Mieke Ruigrok. “Dat was wel even omschakelen, maar we zien er ook veel voordelen van. Er wordt door de vrijwilligers nu bijvoorbeeld gevideobeld met cliënten als persoonlijk contact niet kan door de coronamaatregelen. Maar als het echt niet anders kan, kunnen de mensen op een wijze, die coronaproof is ook persoonlijk geholpen worden. In de toekomst zal er een mix blijven bestaan van digitaal en persoonlijk contact”, denkt Mieke Ruigrok “We hebben veel geleerd in dat opzicht.”

Carla van den Berg vervolgt: “Er is een grote verscheidenheid aan vrijwilligers en we hebben zowel mannen als vrouwen in ons bestand, van alle leeftijden. We zijn blij dat ook jongeren zicht de laatste tijd gemeld hebben als vrijwilliger. Wij hebben afgelopen jaar ook een nieuwsbrief gelanceerd, waar wij enthousiaste reacties op krijgen. Sommige lezers weten niet hoeveel we allemaal doen als SMOW en dat kunnen we in een nieuwsbrief natuurlijk goed toelichten, vaak met foto’s etc.”

“Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander”, besluit Saskia, “maar je doet het ook voor jezelf. Je geeft iets aan een ander, maar je krijgt er ook heel veel voor terug zoals leuke contacten. Dus als je iets voor een ander wilt doen, aarzel niet en bel ons!”

SMOW is voor informatie dagelijks bereikbaar op telefoonnummer 070 - 5112226

Door Ellen Klaver-Asscheman

Hoe kun je ervoor zorgen dat je mantelzorg zo lang mogelijk volhoud? Hieronder vind je 8 tips om overeind te blijven als je zorgt voor iemand anders!

 

1. Verzamel informatie

Zorg dat je zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd bent over het ziektebeeld en behandeling van jouw naaste. Kennis van de ziekte en de gevolgen hiervan kan ervoor zorgen dat je gedragingen beter begrijpt en sneller accepteert. Ook leer je hoe je moet handelen in bepaalde situaties.

2. Houd een zorgdagboek bij

Hierin kun je bijhouden wie wat doet, wanneer bepaalde afspraken zijn gemaakt en hoe het met jouw naaste gaat. Zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan. Je kunt hierin bijvoorbeeld ook bepaalde symptomen van jouw naaste bijhouden. Voor een dokter is dit een handige manier om te bepalen wat er aan de hand is.

3. Zorg voor een noodplan

Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan kun je altijd het noodplan in werking stellen. Dit geeft rust in een situatie waar je niet op gerekend hebt. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van het Noodplan, ontwikkeld door De Landelijke Huisartsenvereniging, MantelzorgNL en het Expertisecentrum Mantelzorg.
Klik voor een voorbeeld Noodplan

 

 

4. Praat over jouw gevoelens!

Het verlies van de gezondheid van een naaste kan moeilijk zijn om te verwerken en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Het belangrijkste is om niet alleen met negatieve gevoelens rond te blijven lopen. Je kunt bij jouw huisarts aangeven dat je het moeilijk hebt en bespreken hoe je ondersteund kunt worden.

5. Vraag om hulp

Als mantelzorger heb je het druk genoeg. Voor een ander zorgen kan namelijk een zware taak zijn. Wees niet bang om een keer iemand in jouw familie- of vriendenkring om hulp te vragen. Soms willen mensen wel helpen, maar weten ze niet of je het op prijs stelt. Erover praten kan misverstanden voorkomen. Ook zou je kunnen overwegen om een mantelzorgmakelaar in te schakelen. De mantelzorgmakelaar kan bepaalde taken van jou overnemen, zodat je minder wordt belast.

6. Bespreek jouw werksituatie

Ben je mantelzorger, maar heb je daarnaast nog een baan? Dit kan erg lastig zijn om te combineren. Je kunt met jouw werkgever bespreken wat mogelijk is, bijvoorbeeld werken op aangepaste tijden.

7. Neem overbelasting serieus

Zorgen voor een naaste kan zowel geestelijk als lichamelijk erg zwaar zijn. Neem signalen serieus, want overspannenheid of oververmoeidheid sluipen erin voordat je er erg in hebt. Maak regelmatig tijd vrij voor ontspanning, zoals yoga of uitstapjes met vrienden of familie. Zo voorkom je dat je in een isolement of in een sleur raakt.
Neem contact op met ons!

 

8. Blijf positief!

Het is begrijpelijk dat jij je zorgen maakt om de situatie van jouw naaste. Maar in het verleden blijven hangen, of juist te veel zorgen maken om de toekomst, weerhoudt jou ervan om de huidige situatie te accepteren. Door een positieve houding aan te nemen kun je het werk voor jezelf dragelijker maken, maar kun je ook positief bijdragen aan de gemoedstoestand van jouw naaste. Besef dat wat je voor jouw naaste doet bijzonder is, daarvoor verdien je een compliment!

"Tevredenheid tot stand brengen, dat is mijn doel, daar ga ik voor!"

 Inge Bunte

Het maakt iedere keer diepe indruk op me : de grote groep kanjers die zich vrijwillig inzet voor het wel en wee van ons Wassenaar. Zo ook de kennismaking met Inge Bunte. Vrijwilliger “Welzijnsgesprekken” bij SMOW. Een krachtige en actieve vrouw die zinvol bezig wil zijn.

Geboren in Utrecht en in Den Haag en Wassenaar opgegroeid. Woont als sinds haar 13de jaar in Wassenaar waarvan de laatste 40 jaar in ons dorpscentrum. Na haar middelbare school ging ze meteen aan de slag. Ze had verschillende baantjes, leergierig als ze was. Zo was ze werkzaam bij verschillende instanties zoals o.a. bij een Internaat voor zwak begaafde meisjes als bezigheidstherapeute, en laatstelijk bij de Gemeentelijke Sociale Dienst van Wassenaar, ze was daar ruim 25 jaar bijstandsconsulent. Daaropvolgend was ze ook werkzaam als teamleider bij de Sociale Dienst in Voorschoten. Het vrijwilligerswerk bij het Slachtoffer Informatie Punt bij het Paleis van Justitie en de 2,5 jaar vrijwilligerswerk dat zij daarna verrichtte bij het hospice in Wassenaar waren verrijkende ervaringen. Ze volgde de hogere beroepsopleiding Psychosynthese en behaalde haar diploma daarvoor in 2012. Rugproblemen hinderden haar voluit te gaan en Inge paste haar werkpatroon aan. Het betrokken zijn bij het sociaal welzijn van de medemens is een rode draad in haar leven en het baken bij de activiteiten die ze nog ontplooit en onderneemt.

Ze komt in contact met SMOW waar ze al snel actief wordt als vrijwilliger “welzijn visites” aan Wassenaarse ouderen. Soms komt ze daarbij zaken tegen die de aandacht van de SMOW behoeven. Ze wil in deze opgeschreven zien dat ze groot respect heeft voor de attente en snelle follow up van de medewerkers bij SMOW. Dat geeft de vrijwilligers een voldaan gevoel.

Gedurende de afgelopen 7 jaar is ze commissielid/ondersteunend raadslid bij de Partij van de Arbeid, een taak die ze tot op heden uitvoert. Hier kan Inge haar rijke ervaring in de Sociale sector volledig benutten voor het welzijn van ons Wassenaar.

“Zinvol bezig zijn” is haar devies en dat is wat zij dan heel graag bij de SMOW en de PVDA doet.

Op de vraag “Wat brengt je al dat goede werk” antwoordt ze “Tevredenheid tot stand brengen, dat is mijn doel, daar ga ik voor!”.