Hoe Hendrikje van Andel (115) hielp het anti-alzheimer gen te ontdekken

Als de ontdekking van het gen dat beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie ooit tot een medicijn leidt, verdient Hendrikje van Andel-Schipper (1890-2005) een standbeeld.

Ergens kort na de eeuwwisseling pakte de toen 112-jaar oude weduwe Hendrikje van Andel-Schipper de telefoon om te bellen met de afdeling neurologie van het UMC Groningen. "Ze vertelde dat ze haar lichaam aan de wetenschap beschikbaar had gesteld. En ze dacht dat ze haar gezien haar leeftijd 'nu wel niet meer nodig zouden hebben'."

Lees meer: Hoe Hendrikje van Andel (115) hielp het anti-alzheimer gen te ontdekken

Farmagigant Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson

Pfizer, een van 's werelds grootste medicijnenfabrikanten, stopt met onderzoek naar medicijnen tegen parkinson en alzheimer. Vooral voor het alzheimeronderzoek is dit de zoveelste tegenslag.

Lees meer: Farmagigant Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson

We moeten een dementievriendelijke samenleving scheppen'

 

Maandag (21 september 2015) liggen in veel filialen van Albert Heijn en andere winkels sokken met verschillende kleuren en motieven. Geen logistieke fout, maar een actie van het VUmc Alzheimercentrum.

Lees meer: dementie vriendelijke Samenleving ?

 

Prof. dr. Erik Scherder, gastspreker bij het Alzheimer Café Wassenaar

Studenten lopen met hem weg, mensen zitten aan de buis gekluisterd als hij in beeld is en zalen zitten vol als hij spreekt: Het Alzheimer Café Wassenaar wist prof. dr. Erik Scherder te strikken voor een avond, in de Warenar.

Lees meer: Prof. dr. Erik Scherder, gastspreker bij het Alzheimer Café Wassenaar

Dementie: ongrijpbaar en onbegrepen 

Tot voor kort was kanker de meest gevreesde diagnose, maar inmiddels staat de ziekte van Alzheimer, of dementie, op de gedeelde eerste plaats.

Lees meer: Dementie: ongrijpbaar en onbegrepen