Hoe Hendrikje van Andel (115) hielp het anti-alzheimer gen te ontdekken

Als de ontdekking van het gen dat beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie ooit tot een medicijn leidt, verdient Hendrikje van Andel-Schipper (1890-2005) een standbeeld.

Ergens kort na de eeuwwisseling pakte de toen 112-jaar oude weduwe Hendrikje van Andel-Schipper de telefoon om te bellen met de afdeling neurologie van het UMC Groningen. "Ze vertelde dat ze haar lichaam aan de wetenschap beschikbaar had gesteld. En ze dacht dat ze haar gezien haar leeftijd 'nu wel niet meer nodig zouden hebben'."

Lees meer: Hoe Hendrikje van Andel (115) hielp het anti-alzheimer gen te ontdekken

Farmagigant Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson

Pfizer, een van 's werelds grootste medicijnenfabrikanten, stopt met onderzoek naar medicijnen tegen parkinson en alzheimer. Vooral voor het alzheimeronderzoek is dit de zoveelste tegenslag.

Lees meer: Farmagigant Pfizer stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson

 

Prof. dr. Erik Scherder, gastspreker bij het Alzheimer Café Wassenaar

Studenten lopen met hem weg, mensen zitten aan de buis gekluisterd als hij in beeld is en zalen zitten vol als hij spreekt: Het Alzheimer Café Wassenaar wist prof. dr. Erik Scherder te strikken voor een avond, in de Warenar.

Lees meer: Prof. dr. Erik Scherder, gastspreker bij het Alzheimer Café Wassenaar

Programma Alzheimer Café Wassenaar 2018-2019

 

 

12 December 2018

Welke hulp biedt de gemeente Wassenaar vanuit de WMO? (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

Consulten van de WMO Tilly van Waard en Ingrid van Deurne komen vertellen over de hulp die de gemeente aan ouderen in Wassenaar vanuit de WMO, u biedt en kunnen bieden, hoe u ze aanvraagt en zij de aanvraag beoordelen, de kosten van de hulp, wat het verschil is tussen de hulp/ voorzieningen vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg, uitleg waarom de ene gemeente wel en de andere gemeente iets niet vergoedt, etc.

 

9 Januari 2019

Hoe kunnen technische middelen een hulp zijn voor mensen met dementie?

Bart Hattink heeft onderzoek gedaan bij het VUmc en is gepromoveerd op onderzoek naar technische ondersteuning bij dementie. Hij zal uitleg geven over verschillende hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een sensorsysteem in huis of E-Learning voor mantelzorgers.

 

6 Februari 2019

Hoe ga je om met onbegrepen gedrag bij dementie?

Mensen met dementie begrijpen steeds minder van de wereld om hun heen. Gevoelens van onzekerheid en onveiligheid kunnen ervoor zorgen dat de persoon ‘moeilijk gedrag’ vertoont. Door in plaats van ‘moeilijk gedrag’ de term ‘onbegrepen gedrag’ te gebruiken wordt duidelijk dat er geprobeerd moet worden het gedrag beter te begrijpen. Hoe kan je het gedrag beter begrijpen? Hoe kan je manieren vinden om beter om te gaan met het gedrag? Tijdens deze avond krijgen de mensen meer inzicht in onbegrepen gedrag en enkele handvatten om deze hobbelige weg beter te kunnen bewandelen. Annemarie Bolder zal hierover een prestentatie geven. Zij is fysiotherapeut en de eigenaar van Ergoworld, en verzorgt workshops en cursussen.

 

6 Maart 2019

Van liefdesrelatie naar zorgrelatie.

Bij de ziekte dementie is sprake van verlies op verschillende gebieden. Ook voor naaste betrokkenen verandert er veel. Mensen met dementie steunen vaak op hun partner en/of kinderen. Daardoor verandert de onderlinge relatie. Was er eerst sprake van gelijkwaardigheid, nu komt er afhankelijkheid bij.  Hoe verandert daardoor de band en de liefdesrelatie? Is er naast zorg ook ruimte voor jezelf? Gastspreker wordt later bekent gemaakt.

 

3 April 2019

Wat iedereen al lang had moeten weten over dementie.

Presentatie gegeven door Dr. Paul Jansen, cognitie en gedragswetenschapper.

Dementievriendelijk is goed, maar dementiewijs is beter. Na deze presentatie snap iedereen wat dementie echt is. De informatie is prikkelend informerend en interactief.

 

1 Mei 2019

Wet en regelgeving bij dementie.

Door dementie wordt iemand steeds afhankelijker van zijn omgeving en (professionele) zorg. Zelf beslissingen nemen gaat steeds minder goed. Daarom is het belangrijk om op tijd na te denken over de toekomst. Wie mag de financiën regelen en beslissingen maken over de zorg? En welke ondersteuning moet geregeld worden? Het is daarom belangrijk om op tijd uw wensen of die van uw naaste met dementie te bespreken en vast te leggen. Bijvoorbeeld wie als vertegenwoordiger optreedt bij wilsonbekwaamheid. Of wat er met de nalatenschap moet gebeuren.

Notaris Tanneke den Hartog vertelt hierover.

 

5 Juni 2019

Alzheimer Cafe Wassenaar viert haar 10-jarig jubileum.

Met trots mogen wij u uitnodigen voor een prachtige muziek theatervoorstelling: Dag Mama.

Dit stuk zal worden gespeeld in de theaterzaal van de Warenar.

 

Omgaan met dementie is ook omgaan met jezelf. Daarom vergroot ‘Dag Mama’ niet enkel uw begrip voor de mens met dementie, maar ook voor uw eigen reacties in de omgang. Hoe beter je hiermee kunt omgaan hoe meer je kunt betekenen, voor de mens met dementie én voor elkaar.

 

Dag Mama’ gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

 

 

Bron: Stuur en werkgroep AlzheimerCafe Wassenaar 

We moeten een dementievriendelijke samenleving scheppen'

 

Maandag (21 september 2015) liggen in veel filialen van Albert Heijn en andere winkels sokken met verschillende kleuren en motieven. Geen logistieke fout, maar een actie van het VUmc Alzheimercentrum.

Lees meer: dementie vriendelijke Samenleving ?